2009-06-29

Stoppa beslutet som dödar musikens rötter

Göteborgs politiker har påhejade av mäktiga lobbyister trampat i klaveret ordentligt. Ett förbud mot gatumusik luktar tyskt 30-tal och klingar falskt med stadens ambitioner som evenemangsstad, skriver Ebbot, Jaqee, Håkan Hellström och en stor del av Göteborgs musikelit.

Den 1 juli 2009 förbjuds gatumusik i Göteborg. Helt akustisk musik kommer att vara tillåten på vissa tider och på platser utanför centrum, i övrigt ska gatumusik helt förbjudas.

Företagarföreningen Avenyn och andra lobbyister har i stillhet förmått Göteborgs kommun att rösta igenom en lag som är helt uppåt väggarna. Anledningen sägs vara att anställda i butikerna på Avenyn och i Femman blir störda av att höra samma låtar om och om igen. Det talas om tortyrlika förhållanden.

Publiken avgör.
Smaken är som baken. Somliga gillar opera och andra AC/DC. Men att sätta sig till doms över kvaliteten på musik och reglera till tystnad klingar i våra öron tyskt 30-tal. Och hur väl rimmar det med Göteborg som evenemangs- och musikstad? Bra eller dåligt är upp till publiken att bedöma.

All musik kommer från gatan. Musiken hör hemma på gatan. Att tvinga bort musiken från sin naturliga miljö är att döda rotsystemet. Och utan rötter kan ingenting leva.

Vem vill leva i en tyst stad? Vem vill höra musik som Göteborgs kommun tycker är lämplig att ge tillstånd?
I 300 år var trumman förbjuden i Sverige. Från Gustav Vasa tills de första jazzbanden tog dem tillbaka fick trummor bara användas i militära sammanhang. Trumman ansågs vara skadlig och hetsa upp allmänheten.

Kommer att spela
Ännu en gång har någonting gått fruktansvärt fel i maktens korridorer.
Orimliga regler är till för att brytas, vi uppmanar alla göteborgare att damma av instrumenten och spela på gatorna i sommar. Och fortsätta tills förbudet tas bort. Det tänker vi göra!

Håkan Hellström, Lasse Kronér
Jaqee, Freddie Wadling
Iris Esell, Emrik Larson Ebbot, Daniel Lemma
Kent Norberg, Simon Ohlsson
Teddy Paunkoski, Marcus Berg
Joachim Nordwall, Navid Modiri
Livet Nord, Dan Viktor
Gunnar Källström, Torsten Larson
Lisen Rylander, Lucas Stark
Gunnar Frick, Christoffer Berg
Nicke Ström, Petter Ericsson
Birger Löfman, Fabian Kallerdahl
Stefan Bellnäs, Dan Helgesen
Åsa Gustafsson, Mats Ericsson
Christian Pallin, Gillis Bengtsson
Staffan Sörensson, Jon Erik Andersson
Per Umaerus, Stefan Sporsén
och Henrik Wallgren


Denna debattartikel publicerades i GP debatt idag, 29 juni 2009, och verkar få skruv i media. Ekot och TV4 ringde mig tidigt imorse och ville få numemr till bla Jaqee. När jag nu nyhetssökte på eniro.se så har diverse landsortspress gjort uppföljning för att inte tala om bloggvärlden.

Se originalartikeln på nätet:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=503293&ref=puff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar